Bröderna Grimms sagor 200 år

I december 1812 trycktes för första gången Bröderna Grimms sagosamlingar.

De två bröderna, Jakob (1785-1863) och Wilhelm (1786-1859), Grimm föddes i Hessen, Tyskland, i en familj med elva barn där endast sex uppnådde vuxen ålder.

Pappan dog när den äldste sonen, Jakob, var 11 år. Mamman fick ensam ta hand om familjen. Lyckligtvis fick hon hjälp av en syster som var förmögen. Jakob och Wilhelm kunde tack vare mosterns pengar gå i läroverk.

Efter läroverket kom bröderna till universitetet i Marbourg. Där läste de båda juridik och blev med tiden professorer. Bröderna flyttade 1841 till Berlin där de verkade till sin död.

 

Sagosamlandet

Underlaget till sagorna hämtade bröderna från folkliga traditioner, s.k. ”folksagor”. De var rädda för att dessa skulle glömmas bort med tiden och började därför sammanställa och bearbeta dem. Bröderna gick inte runt själva och samlade in underlagen till ”folksagorna”, utan som forskare tog de emot berättelserna från cirka fyrtio medarbetare.

 

Bröderna gav ut mer än två hundra sagor varav de mest kända är:

Askungen

Snövit

Törnrosa

Rödluvan

Vargen och de sju killingarna

Hans och Greta

Mästerkatten i stövlarna

Tummeliten

 

Bröderna Grimms sagor i Sverige

Den första sagan som översattes till svenska var ”Hans och Greta”. Den gavs ut 1825 under namnet ”Den stekta trollpackan”. Den fullständiga upplagan av Bröderna Grimms sagor kom ut i två band 1883 och illustrerades av Jenny Nyström.

Kommentarer inaktiverade.