Månadens objekt – Stenknäck

Stenknäck

STENKNÄCK – COCCOTHRAUSTES COCCOTRAUSTES

Stenknäcken – Helsingborgs kommunfågel – är en stor fink med kraftig näbb.
I Sverige förekommer den mest i de södra delarna och att från ha varit ganska sällsynt ökar den nu i antal.
Boet byggs i en klyka mellan några grenar, oftast högt upp i ett lövträd. Det är fodrat med fina rötter, ull och hår. Oftast är det honan som ruvar äggen men båda föräldrarna matar ungarna.
På hösten äter den gärna körsbärskärnor men även kärnor från rönnbär, oxelbär samt olika sorters frön.