Två kvinnor och en sångbok

Två kvinnor och en sångbok 1Just nu har vi på Helsingborgs Skolmuseum en utställning med titeln ”TVÅ KVINNOR OCH EN SÅNGBOK”. Sångboken är den brandgula ”Nu ska vi sjunga” som väldigt många av oss känner igen från skolan. Den var och är sångbok för de lägre klasserna och kom ut för precis 70 år sedan.
Den som skapade och till stora delar bekostade boken var Alice Tegnér, den svenska barnvisans moder. Hon var mån om att små barn skulle få tillgång till en visskatt och lära sig uppskatta musik.
Hennes goda vän Elsa Beskow, barnboksförfattarinna och konstnärinna, har illustrerat ”Nu ska vi sjunga”. Hennes detaljerade bilder väcker barndomsminnen inom oss alla.
Två kvinnor och en sångbok 2Boken kom ut 1943 och Alice Tegnér dog samma år. Elsa Beskow dog 1953, alltså för 60 år sedan. Dessa tre jubileer lyfter vi fram på Helsingborgs Skolmuseum just nu. Riklig information finns om de båda beundransvärda kvinnorna och naturligtvis kan alla besökare lyssna till och sjunga med i visorna från ”Nu ska vi sjunga”.